Weer meer schade door autobrand

Het aantal autobranden is in 2019 fors opgelopen. Gingen er in 2018 nog 4.399 auto’s in vlammen op, in 2019 waren dat er 4.941. Dat is een toename van meer dan 12%. Brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars noemt deze stijgende lijn ‘zeer zorgelijk’.

Twee brandweerlieden blussen van een brandende auto met water, schade particulier, verkeer, brand, autobrand, brandweerlieden, blussen, brand blussen
Nieuws
Datum: 27-08-2020

Vooral in de grote steden waren er in de periode 2016 tot en met 2019 veel autobranden. Rotterdam staat op de twijfelachtige eerste plaats met 573 claims. Daarna volgen Den Haag (541), Amsterdam (533) en Utrecht (448).

Vandalisme

Daarmee zijn de vier grote steden in de Randstad goed voor een groot deel van het totale aantal autobranden in Nederland. Op provincieniveau valt op dat er ook in Brabant veel autobranden zijn. In de meeste gevallen is er bij een autobrand sprake van vandalisme.

Risico

Verzekeraars luiden nu de noodklok. Naast de toenemende schadekosten heeft een autobrand in een woonwijk grote impact op het veiligheidsgevoel van de bewoners, aldus het Verbond. Mede vanwege het risico dat een autobrand kan overslaan naar woonhuizen.

Preventie

Voor optimale preventie adviseert de branchevereniging om auto’s op een zo zichtbaar mogelijke plek te parkeren, liefst in het licht van een lantaarnpaal of een andere buitenlamp. Verder kunnen camerabeelden helpen bij het opsporen van verdachten. Ook WhatsApp-groepen bewijzen hun nut bij het signaleren van verdachte gedragingen in de buurt.

Bent u verzekerd?

Als u als particulier een beperkt casco- (WA-plus) of allriskverzekering heeft, bent u verzekerd tegen autobranden. Heeft u alleen een WA-verzekering, dan krijgt u deze schade niet vergoed.

Meer informatie

Heeft u een vraag over uw autoverzekering of overweegt u om een uitgebreidere dekking af te sluiten? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.