Schuldbedrag lening afgelopen jaren flink gedaald

Het gemiddelde bedrag dat Nederlanders nog moeten aflossen op hun consumptieve leningen, is tussen 2015 en 2019 flink gedaald. Anderzijds zijn er sinds maart van dit jaar wel weer meer leningen afgesloten. 

Kredietverstrekker met geld in zijn hand wijst aan waar te tekenen op het papier
Nieuws
Datum: 04-11-2020

Volgens de SchuldenMonitor van het Bureau Kredietregistratie (BKR) bedroeg het schuldbedrag van persoonlijke leningen eind 2019 gemiddeld € 9.000. Ter vergelijking: in 2015 was dit nog € 22.000. Het gemiddelde bedrag van doorlopende kredieten daalde van ruim € 4.500 naar een kleine € 3.000.

Stijging in 2020? 

Meerdere kredietverstrekkers constateren echter dat er sinds dit voorjaar weer meer wordt geleend. Veel van die leningen worden overigens verstandig gebruikt. Bijvoorbeeld om zonnepanelen te kopen of om de kosten van het oversluiten van de hypotheek mee te betalen. 

Lagere rente 

Geld lenen is in de afgelopen jaren een stuk voordeliger geworden omdat de leenrentes flink zijn gedaald. In 2015 betaalden consumenten nog gemiddeld 5,25% leenrente. Inmiddels is dat percentage lager dan 4%. Op een lening van € 50.000 scheelt dat ruim € 600 per jaar.

Oversluiten 

Hoewel het oversluiten van een lening kosten met zich meebrengt, kan het dus toch een verstandige keuze zijn. Groot voordeel van een lagere leenrente is dat u met hetzelfde maandbedrag meer aflost.

Extra lening 

Heeft u al een persoonlijke lening of een doorlopend krediet en wilt u extra lenen? Dan is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of u uw lopende lening kunt oversluiten of onderbrengen in de nieuwe lening. 

Meer weten? 

Wilt u hier meer over weten? Wij adviseren u graag. Neem gerust even contact met ons op om te horen hoe we u kunnen helpen. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.