Maximale hypotheek met NHG flink hoger in 2020

Goed nieuws voor huizenkopers die graag meer zekerheid willen. Vanaf 1 januari 2020 gaat het bedrag dat u met Nationale Hypotheek Garantie kunt lenen namelijk weer omhoog.

Nieuws
Datum: 04-11-2019

De verhoging hangt samen met de nog altijd stijgende woningprijs. Die bedroeg over de maanden juni, juli en augustus gemiddeld € 309.203. Sinds 2017 is de kostengrens – de maximale lening – voor NHG-hypotheken gekoppeld aan dit gemiddelde.

Daarom wordt die kostengrens per 1 januari 2020 verhoogd tot € 310.000. En als u een huis koopt met energiebesparende voorzieningen, dan mag u zelfs maximaal € 328.600 lenen. Nu zijn die bedragen nog maximaal € 290.000 respectievelijk € 307.400.

Garantie

Het woord ‘Garantie’ in de naam van NHG biedt een belangrijke zekerheid. Als u uw hypotheek niet meer kunt betalen, betaalt de NHG onder voorwaarden uw eventuele restschuld terug aan de bank. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als u uw huis gedwongen moet verkopen vanwege een scheiding, het overlijden van uw partner, niet verwijtbare werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Meer informatie leest u op de website van de NHG.

Verantwoord

Met NHG loopt u dus minder financieel risico bij het kopen van een huis. Ook omdat een hypotheek met NHG voldoet aan de normen voor verantwoord lenen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft opgesteld. Kort gezegd betekent dit dat de hypotheeklasten passen bij uw inkomen.

Lagere hypotheekrente

Het derde voordeel is dat u over een NHG-hypotheek meestal een lagere hypotheekrente betaalt. Het voordeel loopt op tot 0,5%. De reden hiervoor is dat de bank minder risico loopt omdat de organisatie achter de NHG garant staat voor de lening.

Eenmalige kosten

Aan de NHG zijn wel eenmalige kosten verbonden. Nu is dat nog 0,9% van het totale hypotheekbedrag. Deze kosten zijn wel aftrekbaar bij uw aangifte IB.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de NHG of hypotheken in het algemeen? Wilt u weten of u uw huidige hypotheek zonder NHG in 2020 met NHG kunt oversluiten? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.