Is een collectieve zorgverzekering nog aantrekkelijk?

U biedt uw werknemers een collectieve zorgverzekering die een lagere premie heeft dan een individuele polis. Maar het premieverschil blijkt niet zo groot als gedacht en de korting wordt volgend jaar bovendien beperkt. Is de verzekering nog de moeite waard?

Nieuws
Datum: 21-11-2019

Verzekeraars vinden het fijn als ze in één keer voor een grote groep een zorgverzekering kunnen afsluiten. Zij bieden daarom werknemers, leden of studenten een collectiviteitskorting op de premie van de basisverzekering als zij via hun bedrijf, vereniging of onderwijsinstelling een collectieve zorgverzekering afsluiten.

Sigaar uit eigen doos

Maar vorig jaar kwam aan het licht dat die korting een sigaar uit eigen doos kan zijn. Zorgverzekeraars verhogen namelijk vaak eerst de premie en berekenen pas daarna de collectiviteitskorting. De collectieve zorgpolis is dan niet veel goedkoper dan de individuele verzekering bij dezelfde verzekeraar. Minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dit misleidend. Hij wil het liefst af van de collectieve verzekering en heeft inmiddels doorgevoerd dat de collectiviteitskorting niet hoger mag zijn dan 5% (was 10%).

Meerdere voordelen

Betekent dit nu dat u uw collectieve zorgverzekering beter uit uw pakket van employee benefits kunt halen? Niet per se. Weliswaar zijn uw medewerkers door de beperking van de collectiviteitskorting voor de basispolis niet of maar een klein beetje voordeliger uit. Maar dat geldt niet voor de premies van de aanvullende verzekering. Daar gaat de minister niet over, dus verzekeraars kunnen daarvoor zoveel korting geven als ze willen.  Een ander voordeel is dat iedereen die meedoet aan de collectieve verzekering ook zonder meer geaccepteerd wordt voor de aanvullende verzekeringen. En het hele gezin kan worden meeverzekerd tegen dezelfde voorwaarden.

Goed voor u als werkgever

Niet alleen wat betreft premie en acceptatie kunnen uw medewerkers dus voordeliger uit zijn. Als werkgever kunt u soms speciale dekkingen bedingen op het gebied van preventie en gezondheidsbevordering. Zo behoort een korting op sportschool of hulpmiddelen tot de mogelijkheden. De aandacht voor preventie en gezondheid is ook goed voor uw bedrijf omdat dat uw verzuimcijfers gunstig beïnvloedt. Omdat medewerkers een collectieve verzekering vaak op prijs stellen, kunt u zich bovendien profileren als een aantrekkelijke werkgever.

Inventarisatie, vergelijking en advies

Wilt u weten waar u aan toe bent met uw huidige collectieve zorgverzekering? Of heeft u nog geen collectieve zorgverzekering maar bent u daar wel in geïnteresseerd? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij inventariseren uw wensen, vragen offertes op en vergelijken de verschillende aanbiedingen. U krijgt dan van ons te horen welke zorgverzekeraars het beste bij u passen. Als u een keuze heeft gemaakt, zorgen wij bovendien voor een vlotte afwikkeling. Per 1 januari 2020 kunnen dan al uw medewerkers goed en voordelig verzekerd zijn.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.