Energielabel vanaf 2021 fors duurder

De kans is groot dat het energielabel van woningen volgend jaar veel duurder wordt. Ondanks kritiek houdt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken namelijk vast aan haar plannen om per 1 januari 2021 een nieuw label in te voeren.

Huis en energiebesparing, energielabel, hypotheek, huis, wonen
Nieuws
Datum: 20-08-2020

De Vereniging Eigen Huis (VEH) zet grote vraagtekens bij deze plannen. Volgens de belangenbehartiger van woningbezitters is het nieuwe energielabel een stuk duurder maar niet beter. Verder staat het los van de maatregelen uit het klimaatakkoord.

Energiedeskundige

VEH heeft uitgerekend dat het nieuwe energielabel gemiddeld €190 kost, tegen € 7,50 nu. De belangrijkste verandering is dat straks een energiedeskundige naar de woning moet komen om het huis in te meten en het nieuwe label te bepalen. En dat drijft de kosten op.

Nu aanvragen

Daarom adviseert VEH huiseigenaren die nog geen label hebben of overwegen binnen enkele jaren te verhuizen om nog in 2020 een energielabel aan te vragen. Dit is tien jaar geldig, ook als er volgend jaar een nieuwe variant komt. 

Over het energielabel

Bij verkoop van de woning is de eigenaar verplicht om een geldig energielabel te overleggen aan de potentiële koper. Die kan op basis van het label zien hoe energie(on)zuinig het huis is en hem of haar helpen bij het nemen van maatregelen om energie te besparen.

Meer informatie

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.