De risico’s van een elektrische step

Een elektrische step is momenteel erg gewild, zeker bij kinderen. Zonder moeite door het straatbeeld zoeven en snel op de bestemming aankomen. Het is een cadeau dat bij vele jongeren op hun wensenlijstje staat. Toch zitten er wel wat gevaren aan dit voertuig verbonden.

Nieuws
Datum: 14-05-2024

Motorrijtuigen
Een elektrische step wordt door een accu aangedreven en valt daardoor in de categorie motorrijtuigen. In Nederland mogen voertuigen die volledig aangedreven worden door een accu alleen op de openbare weg rijden wanneer ze door de overheid (het RDW) zijn goedgekeurd. De openbare weg zijn alle ruimtes waar anderen ook kunnen komen. Dit betekent dat een parkeerterrein en de stoep onder de openbare weg vallen.
Er zijn op dit moment geen elektrische steps die zijn goedgekeurd door de RDW. Dit betekent dat u niet met een elektrische step op de openbare weg mag rijden. Doet u dit wel dan kan de politie u een boete geven of de step in beslag nemen.

Geen dekking bij verzekeringen
Neemt u het risico en gaat u of een van uw kinderen toch de weg op met een elektrische step, houdt er dan rekening mee dat u niet verzekerd bent voor schade. U kunt geen motorrijtuigenverzekering afsluiten voor een elektrische step en ook uw aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking bij schade met of door een motorrijtuig.
Veroorzaakt u of uw kind schade aan bijvoorbeeld een auto, dan moet u deze schade zelf betalen. Wanneer het alleen materiële schade is, dan valt dit nog te overzien. Maar wat als u tegen een voetganger aanrijdt en deze blijvend letsel oploopt? Dat kan flink in de papieren lopen en dit moet u dan ook zelf betalen.

Deelsteps
In Nederland kunnen we gebruik maken van deeltijdscooters en -auto’s. In het buitenland staan ook veel deeltijdsteps. Deze zijn gemakkelijk met een app te ontgrendelen en kunnen op een andere plaats weer neergezet worden. Zo betaalt u alleen voor de tijd die u hem gebruikt en bent u heel flexibel. Het is natuurlijk een gemakkelijke manier om de stad te verkennen. Deze deeltijdsteps zijn echter niet verzekerd via de Nederlandse aansprakelijkheidsverzekering.
Wilt u toch graag gebruik maken van een deeltijdstep? Check dan bij de voorwaarden of het aansprakelijkheidsrisico is meeverzekerd wanneer u de step huurt. Zo voorkomt u achteraf problemen. Zorg ervoor, wanneer er iets gebeurt, dat u deze schade direct in de app van de deelstep meldt. Maak foto’s van de situatie en de plaats van het ongeval.

Meer informatie
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel?  Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag