Lekker varen = veilig varen

Goed voorbereid aan boord

Wat is er fijner dan op een zonovergoten dag te gaan varen met vrienden of familie? Op het water geniet u immers extra van het gevoel van vrijheid! Maar ook voor watersporters gelden er regels. Ga dus altijd goed voorbereid aan boord.

Senior stel op een boot

U kunt bijvoorbeeld overwegen om uw vaarbewijs te halen. Dit is verplicht wanneer de boot langer is dan 15 meter of als de boot 20 km per uur of sneller kan varen. Dat laatste betekent dat u voor een rubberbootje met een buitenboordmotor al snel een vaarbewijs nodig hebt!

Varen zonder vaarbewijs terwijl dit wel verplicht is, kan flinke gevolgen hebben. Zo keert de verzekeringsmaatschappij niet uit wanneer u schade vaart. Verder controleert de waterpolitie regelmatig. Als u vaarbewijsplichtig bent maar geen vaarbewijs heeft, riskeert u een boete van € 550.

Uitzondering

Er is wel een uitzondering op deze regel. Iemand zonder vaarbewijs mag aan het roer staan, mits de schipper mét vaarbewijs in de buurt is om eventueel in te grijpen. Het begrip ‘in de buurt’ is echter voor discussie vatbaar en zeker in snelvaargebied wordt hier streng op gecontroleerd.

Bootverzekering

Een boot gedraagt zich anders dan u bent gewend. Onervaren schippers lopen daardoor een groter risico op ongelukjes. Daarom is het verstandig om een bootverzekering af te sluiten. Daarmee bent u uiteraard verzekerd als u zelf aan het roer staat, maar meestal ook als iemand de boot bestuurt.

Net als bij een autoverzekering kunt u kiezen voor een WA-dekking, een beperkt cascodekking of een all riskdekking. In dat laatste geval vergoedt de verzekeringsmaatschappij ook de schade die door uw eigen schuld aan uw boot ontstaat. En net zoals een autoverzekering kent ook een bootverzekering een no claimkorting op de premie.

Heeft uw boot een gaskeuken? Dan moet deze voldoen aan een certificering, het zogeheten HISWA Certificaat Gastechniek. Meer informatie leest u hier.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.